Otevírací - doba

Po - Pá, 8:00 - 17:00

Zavolejte - nám

+420 704 395 355

Napište nám - email

robert-cermak@email.cz

Blog Článek

výmena sifonů

Článek výměna sifónu postup práce - Výměna sifonu na dřezu je tak triviální záležitost, KTEROU ZVLÁDNE KAŽDÝ? OPRAVA SIFONU JE NĚCO JINÉHO: Váš starý sifon dosáhl konce své životnosti a je třeba jej vyměnit, není nemožné si vzpomenout, jak na to - K výměně dřezového sifonu nepotřebujete být vyučený instalatér.

K výměně sifonu pod dřezem je potřeby instlatérské nářadí?

V mnoha domácnostech samozřejmě stále používáte dřezy s doplňky z konce minulého století. Nejspíš splní svůj účel, ale je už konec. Mnoho z těchto zařízení je zastaralých, bez možnosti opravy a je na čase zvážit jejich výměnu, ale NEZOUFEJTE nic k tomu vlastě nepotřebujete, vše najdete doma. Někdy se majitel rozhodne pro radikální rekonstrukci koupelny, nebo přestavbu celé bytového jádra, ale pokud je taková investice nad naše síly, musíme zvolit skromnější řešení. Nemusíme tedy hned kupovat nový dřez, někdy stačí vyměnit netěsnící sifony vodovodní dřezovou baterii a odpadní potrubí.

NEDOPORUČUJI FLEXY SIFÓNY - ucpávají se a mají krátkou životnost - vše tedy začíná nákupem nového sífónu a to je ten problém: v mnoha obchodech s domácím zbožím a hobby marketem seženete pravé chromové - nerezové, cenově dostupnější jsou vyrobeny z odolného polypropylenu, který zaručuje stálost materiálu a odolnost vůči vyšším teplotám Maximální tolerance vůči chemickým prostředkům. Sifony a armatury vybíráme i na odpad s ohledem na to, zda bude identifikován nebo důmyslně ukryt pod dřezem. Klasickým příkladem je moderní umyvadlo na desku bez spodních skříněk, sifon je vidět, proto se pokusíme zvolit reprezentativnější materiál.

Na první pohled odpad vypadá jako odpad a sifóny jsou sifony. Ale chyba lávky. K dispozici jsou kulaté, čtvercové, ve tvaru U atd. Velmi praktický je prostorově nenáročný sifon, který lze instalovat například do dřezové skříňky se zásuvkami.

Koupelny mohou obsahovat odpad o průměru 32 a 40 cm. Pořídíme tedy i příslušný typ sifonu. Dřezový sifon má standardní 50mm. Vybíráme typ, který nám vyhovuje. Nejlepší řešení, které dělám i já, abych na něco nezapomněl je přijít do prodejny se starým sifonem nebo jeho fotkou a podle toho si vybrat nový přístroj a to tomu rozumím.

Někdy je třeba prodloužit standardní část kanalizační trubky, protože ta, kterou poskytuje výrobce, je krátká a vaše umyvadlo je daleko od kanalizační trubky ve zdi. Nezapomeneme tedy dokoupit nástavce na odpadní potrubí. Jinak když je trubka delší než potřebujeme, tak ji jen zkrátíme jemnozubou pilkou. Nejnáročnější je asi napojení na původní rozvod odpadu. Není problém, tak je na stěně HT systém.

Vždy vybírejte sifon, který ladí s celkovým designem umyvadla a koupelny - hlavně v jednouchosti je krása.

Když máme vybrán správný sifon a namontujeme jej do našeho domova, můžeme přistoupit k prvnímu kroku, kterým je odstranění starého sifonu.

Nejprve vypněte přívod vody, aby někdo omylem nepustil vodu, když odšroubujete sifon a máte hlavu pod umyvadlem. Pod umyvadlo pak dejte kbelík či jinou nádobu, protože z odpadu vždy nějaká voda vyteče. A v mnoha případech to není ani trochu vodové a už vůbec to není křišťálově čisté, bez aroma.

Instalace nového dřezového sifónu - JAK NA TO:

Předpokládejme, že budeme měnit celý odpadní systém - sifón. Začneme tedy tím, že odšroubujeme šrouby v odtokové mřížce dřezu a voda z dřezu odteče ať nemusíte volat havarijní službu. Odstranili jsme síťku a připravili skutečný poklad, aby se pod ní ukryl v podobě hnijících vlasů, zatoulaných gumiček, usazeného tekutého mýdla a špíny a slizu v zubní pastě. Nechceme-li zdržovat méně oblíbený úklid této části odpadků, budeme mít připravený igelitový sáček, do kterého vše hned vyhodíme.

Poté odšroubujeme horní závit dřezu a vytáhneme horní část sifonu.

Nové díly jsou často poctivě vyskládány do nejmenších detailů v igelitovém sáčku. Čeká nás tedy záhada. Nejdůležitějším příslušenstvím jsou těsnění. Budeme rádi, když na něj zapomeneme. Všechny spojovatelné díly musí mít umístěná těsnění a tyto díly musí být také dotaženy. Těsnění nesmí být v armatuře zkroucená nebo poškozená, jinak netěsní. Sifon jsme napevno vložili do objímky, nasadili těsnění a utáhli vonný uzávěr jen rukou, je to plast a proto s citem.

Nakonec zasuneme druhý konec sifonu do vypouštěcího hrdla, nasadíme podložku a utáhneme převlečnou matici. Všechny díly sifonu jsme dotáhli a dvakrát zkontrolovali na pevnost a těsnost. Trubku, která vede ze sifonu do dřezu nasadíme spolu s maticemi na dřez, do dřezu shora vložíme odtokovou mřížku (opět nezapomeňte utěsnit) a celý systém bezpečně připevníme přiloženými šrouby. Nakonec postíme horkou vodu z kohoutku tím se ukážou veškeré nedostatky a zašpuntujeme dřez a pak vypudíme. Následně vidíme, kde nám to teče či neteče.Další články na BLOGU

Instalatér topenář Ostrava Robert Čermák